Outsourcing is de bedrijfspraktijk waarbij een partij buiten een bedrijf wordt ingehuurd om diensten te verrichten of goederen te creëren die van voorheen intern door de eigen werknemers en het eigen personeel van het bedrijf werden verricht. Outsourcing is een praktijk die gewoonlijk door bedrijven wordt toegepast als een kostenbesparende maatregel.

Outsourcing werd voor het eerst als bedrijfsstrategie erkend in 1989 en werd een integraal onderdeel van de bedrijfseconomie in de jaren 1990. De praktijk van outsourcing is in veel landen onderwerp van aanzienlijke controverse. Tegenstanders voeren aan dat hierdoor banen in eigen land verloren gaan. Voorstanders zeggen dat het voor bedrijven en ondernemingen een stimulans is om middelen daar in te zetten waar zij het meest effectief zijn, en dat outsourcing bijdraagt tot de instandhouding van de aard van de vrijemarkteconomie op wereldschaal.

Outsourcing nu

Tegenwoordig outsourcen IT bedrijven vaak hun development werk. Dit betekent dus dat ze een bedrijf inhuren development  werknemers in het buitenland heeft. In het buitenland krijgen development namelijk een lager salaris en hebben ze een betere expertise. Het is daarom zowel voor de prijs en de kwaliteit gunstiger.

Wat de uitbesteding van front-end development betreft, beschikken alle belangrijke outsourcing bestemmingen over een sterke expertise, waarbij Oost-Europa en Zuid-Amerika het voortouw nemen. Als het op outsourcing aankomt, zijn vaardigheden en de kwaliteit van de engineering echter een van de cruciale zaken om rekening mee te houden. Oost-Europa heeft het grootste aantal landen dat de top 25 posities inneemt als het gaat om de meest geschoolde tech professionals.

Waarom in Oost-Europa?

Als je een intern ontwikkelingsteam inhuurt, betaal je automatisch voor vakantiedagen, ziekteverlof, secundaire arbeidsvoorwaarden, etc. Bovendien betaal je hun belastingen, huur je een ruimte die groot genoeg is voor het hele team, en zorg je voor snacks, koffie en andere extraatjes van een moderne werkomgeving. Dit is met outsourcing geen punt. Naast al deze kosten, ligt het uurloon van iemand in  Oost-Europa ook nog eens een stuk lager dan die van iemand in West-Europa of de VS.

Niet alleen kosten zijn een reden om een front-end developer of back-end developer buitenshuis te zoeken. Oost-Europa is beroemd om zijn bekwame en ervaren programmeurs die hun reputatie door het winnen van meerdere prijzen de afgelopen decennia hebben bewezen.

Ook hier eindigt het niet. Het outsourcingsmodel laat de volgende andere belangrijkste voordelen zien:

–        Veel keus aan talenten en technologieën;

–        Schaalbaarheid en flexibiliteit;

–        Verbeterde prestaties;

–        Aanzienlijke tijdsbesparing;